Ce este dezvoltarea personală?


Cum aș putea eu să conving o persoană cât de necesară este dezvoltarea personală fără să caut să îi explic ce presupune aceasta? Definiții găsim multe, doar dacă nu vrei nu ai acces la o astfel de informație.

Ce fac eu acum este doar un exercițiu pentru mine, caut și eu răspunsuri. Și iată unul că se ivește. Este căutarea de răspunsuri la întrebări aparent simple. Ce vreau să schimb? Care este scopul meu? La ce sunt bun/bună?

Pentru mine este dorința de a fi azi mai bună ca ieri și mâine mai bună ca azi. Asta sună a teorie. Fiecare are anumite nemulțumiri legate de viața sa, fie ea personală, profesională sau socială. Dezvoltarea personală te ajuta să le identifici și te îndrumă spre acțiuni prin care să le elimini, folosind resursele de care dispui.

Cum? Lucrând cu tine în fiecare zi. Analizându-ți obiectiv și constant reacțiile sau performanțele în diferite situații. Chiar și acolo unde ești mulțumit, pentru că așa conștientizăm că avem anumite resurse și putem apela la ele în mod intenționat acolo unde este nevoie.

E foarte greu să pui în cuvinte care să acopere general un concept puternic individualizat. Aș putea să folosesc exemple personale, dar nu vreau mă expun în acest mod. Să luam totuși exemplul 1, al unui cercetător foarte bine pregătit, care implicat într-un context profesional, nu dă randament pentru că nu se poate organiza în sarcinile profesionale. E nemulțumit că nu avansează profesional, știe că este pregătit și nu identifică ce este în neregulă. Prin dezvoltare personală și consiliere poate să identifice blocajul și să acționeze la nivel de time management. Sau exemplul 2, al unui profesionist oarecare, nemulțumit de activitatea sa în care nu se regăsește.  Dezvoltarea personală înseamnă pentru el să accepte că nu este pe un drum bun, să considere recalificarea, să analizeze ce resurse îl recomandă spre o altă carieră și să identifice moduri concrete de acțiune.

Iar dacă aceste schimbări sunt greu de realizat pe cont propriu, există profesioniști avizați să ne îndrume. E necesar doar să fim deschiși pentru că, vorba lui Socrate ” O viață necercetată nu merită trăită” .

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s