Preferintele interpersonale


In timp ce sotul sforaia romantic langa mine si fiul meu dormea in camera de alaturi, am luat „la puricat” cateva persoane din viata mea: unele prezente, altele mai putin prezente si m-am gandit ce anume „am preferat” la ele.  Sunt persoane carora ma confesez, persoane care au gusturi comune, interese comune, persoane de care m-am indepartat pentru ca „am crescut” diferit, persoane care mi-au placut, dar acum imi displac si invers. Un prilej bun de introspectie!

Sunt persoane cu care relationezi bine din prima, simti ca ai ce sa vorbesti cu ele si sunt persoane care pur si simplu nu iti plac, te fac sa te simti inconfortabil. Eu am fost mereu convinsa ca si eu cad in ambele categorii atunci cand cineva relationeaza cu mine. Si sunt foarte impacata cu acest gand. Totusi recent am realizat ca daca fiecare ar analiza aceste preferinte interpersonale, poate ne-am putea feri de niste dezamagiri. Poate ne-am alege prietenii mai intelept, ca sa nu mai vorbesc de partenerii de viata. Daca am pune degetul pe ce anume ne place sau nu la alte persoane, le-am repera mai usor.

Exista insa si alte variabile de care trebuie sa tinem cont:

-ca intr-o relatie investim asteptari, care ne apartin noua si numai noua, care pot sa nu fie nici reciproce si nici simetrice. Aceste asteptari pot sa altereze perceptia noastra asupra altei persoane.

– sistemul complex al preferintelor noastre se poate schimba de-a lungul vietii in functie de momentul in care ne aflam

Asadar ce anume influenteaza preferintele noastre interpersonale?

1.Caracteristici psihofizice ale celuilalt cum sunt: trasaturile temperamentale, trasaturile somatice (sex, varsta, starea de sanatate), nivelul de inteligenta, capacitatea de comunicare, capacitatea de implicare afectiva, campul motivational al celuilalt, trasaturi caracteriale dominante, modelul interiorizat al acestuia despre relatiile umane, aptitudini relationale ca sociabilitatea, toleranta sau creativitatea.

2.Anumite caracteristici ale grupului din care face parte: face parte din grupul de la munca, de la scoala, din grupul extins de cunostinte, care este scopul grupului, climatul in cadrul grupului, care sunt obiceiurile grupului, nivelul ierarhic in cadrul grupului (al partenerului), relatiile cu ceilalti membrii

3. Caracteristici ce tin de mediul socio-cultural incepand cu tipul si structurile societatii (apar diferente clare intr-o societate religiasa fata de una laica), continuand cu normele societatii legate de raporturi sociale(in functie de sex, varsta, statut social sau profesie) si terminand cu anumite trasaturi ale acesteia(traditionalism, conformism, flexibilitate)

4.Conjunctura in care se produce intalnirea: situatia(amicala, conflictuala, competitiva), locul si ambianta fizica, prezenta altor persoane si natura relatiei cu acele persoane.

5. Conjunctura personala

Preferintele interpersonale reprezinta o forta subiectiva foarte puternica, aceeasi ce poate lega grupuri mai mari sau mai mici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s