Banuiesc ca fiul meu este stângaci. Spun banuiesc pentru ca este prea devreme sa am o certitudine. Dar imi e pe dos. Sa ii arat cum sa tina lingurita, periuta de dinti sau un creion de colorat. Si ma trezesc ca sunt tare stângace, desi sunt dreptace. Am facut si o rima!
Aproximativ 10% din oameni sunt stangaci, 1% folosesc la fel ambele maini, restul sunt dreptaci. Poate asa se explica si definitia din DEX: STÂNGÁCI, -CE, stângaci, -ce, adj. 1. (Despre oameni; adesea substantivat) Care lucrează, scrie etc. mai bine cu mâna stângă decât cu cea dreaptă. 2. Fig. Lipsit de îndemânare, de abilitate; lipsit de siguranță, de suplețe în mișcări, în exprimare, în gândire. ♦ (Despre manifestări ale oamenilor) Care arată, trădează stângăcie.
De unde vin aceste diferente? Nu e o chestiune de obicei, ceva la care poti sa renunti daca insisti. Dominanta cerebrala este innascuta. Emisferele cerebrale lucreaza ca o echipa, dar exista un lider. Fiecare emisfera controleaza functiile partii opuse ale corpului, asadar un stangaci are ca dominanta emisfera dreapta.
I-am marturisit banuiala mea unei prietene, iar ea la randul ei mi-a marturisit ca nu cunoaste prea multi stangaci. 10% nu e un procent semnificativ, dar nici atat de mic incat sa nu cunosti stangaci. Mai degraba nu ii observam pentru ca sunt falsi-dreptatci. De cele mai multe ori in scoala un copil care scria cu stanga era fortat sa scrie cu dreapta, sa fie ca ceilalti. Dar desi acestia pot sa scrie cu dreapta, toate celalalte activitati ce tin de motricitatea fina si chiar de forta se for efectua tot cu mana dominanta.
Stangacia(senestralitate) este cel mai probabil genetica si afecteaza mai mult sexul masculin, desi nu s-a descoperit gena responsabila. In cazul fiului meu, sotul este un pseudo-dreptaci. Adica un stangaci corectat.
Avand ca dominanta emisfera dreapta, stangaci sunt predispusi sa analizeze informatia ca un intreg. Ei se axeaza pe vizual, pe perceptii spatiale si au abilitati peste medie in recunoasterea fețelor si in muzica.
In ceea ce ma priveste, trebuie sa invat sa ma plasez in fata fiului meu, mai degraba decat langa el, ca sa vada in oglinda ce fac eu. Pot sa ii achizitionez obiecte special lucrate pentru stangaci (foarfece, creioane, unelte) si putem sa sarbatorim impreuna data de 13 august ca Ziua Internationala a Stangacilor.
Linkuri utile:
http://www.cemis.ro/Prima-pagina.php
http://desprestangaci.blogspot.ro/2010/04/obiecte-pentru-stangaci.html
http://www.lefthandersday.com/tour2.html
Sursa foto
Gena responsabilă s-a descoperit,este Gena LRRTM1.Există un articol din 04.08.2007 referitor la Gena care te face stângaci,descoperită de cercetătorii de la Oxford.
Răspunde
Multumesc pentru corectura, nu stiam. Daca traducerea gasita este corecta eu am mai gasit si ca „Cercetatorii cred ca aceasta gena afecteaza simetria cerebrala si sustin ca nu este esentiala pentru stangaci dar este un factor de contributie puternic.” Dar nu am citit articolul original. In acelasi articol din care am citat informatia din acest comentariu am gasit si ca „De asemenea, asimetria cerebrala este un factor determinant in schizofrenie, o boala mentala care afecteaza 1 din 100 de oameni din lumea intreaga si care duce la deteriorarea perceptiei si la schimbari severe de comportament.” Aici eu am citit altceva: ca exista si persoane ambidextre, si nu ma refer la cei educati, ma refer la cei ce se nasc si ca aceste persoane sunt suspecte de cele de mai sus. In concluzie, trebuie sa ma apuc sa citesc articolul original.
Am un baietel de 5 ani si mananca, scrie, deseneaza cu mana stanga. De cand a inceput sa manance singur am observat ca tine lingurita in mana stanga, i-o treceam in dreapta, manca si cu ea, apoi o schimba dupa un timp in stanga si tot asa.
In timp am renuntat sa-i mai trec lingurita in dreapta, la fel am procedat si cu creionul/ pensula, cand a inceput sa deseneze/picteze.
Acum, eu ma intreb: e posibil ca fiul meu sa fie totusi dreptaci? Dar pentru ca eu nu am insistat sa tina in manuta dreapta obiectele si pentru ca m-a auzit vorbind cu prieteni, rude etc, ca eu il consider stangaci, sa nu-si mai doreasca acum el sa foloseasca dreapta in loc de stanga? Poti influenta ca un copil sa-si dezvolte abilitatile de a folosi stanga in loc de dreapta, prin faptul ca nu i-am oferit mai des dreapta?
Nu stiu ce sa cred, iar daca as mai putea corecta ceva acum, as vrea sa stiu cum.
Va multumesc mult!
Marcela
Puteţi să insistati să scrie cu dreapta,dar o va face cu efort şi asta nu îl face dreptaci.Lucrurile ce ţin de motricitatea fina le va face tot cu stânga.Soţul meu,obligat în şcoală sa scrie cu dreapta,are încă un scris de copil si nu e un campion la caligrafie.Totuşi majoritatea lucrurilor le face cu stanga.Ce nu inteleg este dacă dumneavoastră consideraţi că că este o problema ca este stangaci sau va întrebaţi dacă nu ati influenţat asta? Este o chestiune ce ţine de dominanta cerebrala(emisfera stânga la dreptaci şi dreaptă la stangaci) iar dumneavoastra nu o veţi inversa doar mutand un obiect în dreapta.
Nu este o alegere,nu este o preferinţă,nu este rau,stangaci sunt doar mai puţini.