Bunăstarea angajatului se reflectă în productivitatea sa


Auzim deseori ca viața personală trebuie să rămână acasă sau că munca trebuie lăsată la birou. Este oare așa? Poate un om să fie împărțit în două entități separate, cel de acasă (părintele, fiul, soțul) și cel de la birou? În mod cert nu.

Problemele de la birou vor afecta viața personală, orele lungi petrecute muncind, responsabilitățile multiple vor reduce timpul petrecut cu cei dragi, oboseala acumulată va scădea calitatea interacțiunilor cu cei din jur. În același mod, problemele legate de creșterea și educarea copiilor, viața de cuplu și chiar aspectele financiare vor reduce randamentul profesional. În final toată lumea pierde: persoana în cauză, familia acesteia și angajatorul.

Efectele unui dezechilibru personal/profesional din punct de vedere al angajatorului sunt:

  • absenteism
  • moral scăzut
  • inabilitatea de a păstra personalul și de a recruta personal calificat
  • conflicte interne
  • productivitate scăzută

Controlul de către angajator al unor factori ce țin de viața personală este imposibil, dar interesul acordat bunăstării angajatului este la îndemână și necesită simpla înțelegere a unei formule simple: de îndată ce conflictele legate de viața profesională se reduc, efectul acestora asupra vieții personale se diminuează și, ca și consecință, randamentul profesional crește. Formula funcționează și dacă inversăm termenii profesional/ personal.

Cum poate ajuta angajatorul? Identificând aspectele ce pot aduce la acumularea de stres în afara locului de muncă și oferind ajutor angajaților pentru a putea să le facă mai bine față. Un astfel de ajutor poate veni sub forma unor traininguri care vor aduce beneficii atât angajatului cât și angajatorului.images

Iată câteva din cele mai des întâlnite probleme din sfera personală care afectează sfera profesională:

  • viața de familie( divorț, sarcină, creșterea copiilor, îngrijirea vârstnicilor, pierderea unei persoane dragi)
  • aspecte financiare
  • probleme personale (legate de greutatea corporală, discriminare, renunțarea la anumite vicii, lipsa prietenilor)
  • probleme zilnice( de transport, de managementul timpului)
  • schimbarea locuinței
  • mediu de viața precar

Astfel de programe pot să ridice moralul, să scadă absenteismul și să crească productivitatea.

La fel de importante sunt și programele pentru dezvoltare personală oferite angajaților. Acestea aduc beneficii multiple:

  1. pentru angajat (creșterea inteligenței emoționale, a capacității decizionale, a satisfacției față de locul de muncă, a atenției și concentrării) ele oferă o stare generală de bine;
  2. pentru angajator (creșterea angajamentului, nivel crescut al performanței și creativității, moral crescut și atitudine pozitivă) aceste programe aduc o imagine pozitivă pentru companie.

 

 Sursa foto

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s