Contrar proverbului care spune „fiecare cioară își laudă puiul” se pare că părinții sunt capabili să detecteze mai bine abilitățile avansate ale copiilor, în comparație cu educatorii sau profesorii. Studii comparative au arătat, încă de acum 40 de ani, că părinții unor copii înzestrați au indicat corect în proporție de 76% abilitățile acestora, pe când profesorii au reușit să identifice 22% dintre cazuri și doar 4.3% în cazul copiilor de vârste mai mici. Profesorii pot detecta mai bine acești copii dacă sunt pregătiți să o facă, cunoscând particularitățile psihologice ale acestor copii. Nu este așadar suficient ca un copil să obțină calificative bune și să fie obedient în timpul orelor, iar erorile educatorilor merg în acest sens (indică ca înzestrați copii cooperanți, atenți, silitori).
De frica să nu pară exagerați sau să nu fie judecați conform proverbului amintit, mulți părinți subestimează abilitățile copiilor, în special în cazul adulților care au chiar ei înșiși abilități peste medie(Roedell,1980).
Profitând de capacitatea părinților de a observa comportamentele diferite ale copiilor, cercetătorii au realizat un studiu comparativ, folosind informațiile provenite de la 77 de părinți(Rogers,1986). În mod evident, comparația a fost realizată între copii cu abilități medii și copii care ulterior au fost evaluați ca înzestrați.
Până la vârsta de 3 ani părinții copiilor înzestrați au observat în proporție de 67% ca aceștia erau foarte alerți, vigilenți, comparativ cu un procent de 40% în rândul celor considerați în medie. Diferențe semnificative apar la nivelul memoriei-67% vs. 27% și pentru rapiditatea în învățare-58% vs 13%. Copiii înzestrați se remarcă prin vocabular avansat-87% vs. 37%, creativitate 66% vs. 8% și imaginație vie 46% vs. 22%.
Părinții au înregistrat și anumite abilități academice manifestate la vârste foarte fragede. Dintre aceste abilități diferențe remarcabile între grupele de copii apar la nivelul recunoașterii primului cuvânt până la vârsta de 2 ani -56% vs. 31%, rezolvarea unui puzzle de 20 de piese până la 3 ani-81% vs 49%, apariția interesului pentru noțiunea de timp până la vârsta de 2 ani-24% vs.5%.
Observațiile au privit interesele copiilor. Copiii înzestrați sunt pasionați de cărți, puzzle-uri, computere, jocuri matematice și sunt dispuși să investească timp în urmărirea acestor interese chiar de la o vârstă atât de mică.
Trăsăturile personalității în formare au fost și ele subiectul chestionarului la care au fost supuși părinții. Copiii înzestrați au manifestat reacții intense la frustrare-51% vs 24%, alegeau prieteni de vârste mai mari-31% vs.12%, preferau să se joace singuri-37% vs. 10% sau se comportau matur pentru vârsta lor-77% vs. 37%.
Un foarte mare procent al copiilor supradotati ramane nedescoperit, de multe ori datorita ignorantei parintilor, dar si pentru ca acestia cred ca nu pot sa fie obiectivi in ceea ce priveste propriul copil. Din fericire exista tot mai multe programe ce doresc identificarea acestor copii, iar in scoli au inceput sa se practice diverse testari, e drept limitate la nivelul disciplinelor ce se regasesc in curriculum. Totusi familiei ii revine un rol critic in descoperirea si cultivarea abilitatilor deosebite ale copilului.