Manifestarea empatiei fata de o persoana bolnava


1092504_thin_ice

Vestea ca o persoana draga este bolnava ne intristeaza. Ce ar trebui sa spunem si cum ar trebui sa ne comportam in preajma acesteia? Cautarea acestui raspuns a dat startul acestei postari.

In primul rand nu trebuie sa eviti acea persoana. Indiferent ce mod iti alegi sa iti manifesti sprijinul, fa-o! Da un telefon, rezolva o treaba pentru persoana in cauza, un SMS sau chiar o vizita scurta. Nu astepta sa ti se ceara.  Daca te intrebi ce sa spui, nu exista o formula universala. Ai sa vezi atunci, e indicat sa fii sincer, dar sensibil.

Poti chiar sa incepi prin a spune ca nu iti dai seama care este cel mai potrivit lucru pe care il poti spune si ca iti ceri scuze daca gresesti cu ceva.

Important este sa observi cu atentie ce doreste persoana in cauza. Unora le place sa vorbeasca despre boala lor, altora le place sa fie tratati ca in orice alta situatie.

Orice ai face nu da sfaturi nesolicitate si nu iti pierde controlul! Nu este vorba despre tine aici! Nu incepe sa plangi si fii puternic si optimist, fara a parea ca esti in negatie si minimalizezi momentul.

Din postura de bolnav poti face mai bine fata situatiei daca o intelegi. Asa ca daca mai cunosti pe cineva care sufera de aceiasi boala, poti sa il ajuti sa intre in legatura cu aceasta persoana.

Nu te apuca sa vorbesti despre boala si sa oferi remedii doar daca esti intrebat. Mai bine discutati despre orice altceva, lucruri marunte dar care au menirea sa distraga de la gandurile negative.

Uneori tot ce trebuie sa faci este sa asculti!

Nothing in life is to be feared. It is only to be understood.
Marie Curie

Sursa foto

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s