Fiecare loc de munca necesita un mix aparte de abilitati. Nu e suficient sa ai experienta profesionala, e nevoie si de anumite calitati numite generic „soft-skills”.
In linii mari oricine le poate identifica:
– increderea in sine;
– abilitati de comunicare;
– etica profesionala;
– aptitudini in managementul timpului;
– jucator de echipa;
– abilitatea de a accepta critica;
– flexibilitate;
– rezistenta la munca sub presiune;
– capacitatea de a rezolva probleme.
Dar in ce comportamente si atitudini concrete se traduc aceste abilitati, indiferent daca rolul este de angajat, angajator sau manager?
1. Atitudinea pozitiva se traduce intr-o serie de conduite legate de sarcinile de munca, dar si de oamenii cu care colaboram. Nu putem schimba atitudinea tuturor si nici nu trebuie, dar suntem responsabili de propria viziune, asa ca:
- Problemele sunt oportunitati ascunse. Nu ai cum sa le eviti, dar poti sa te intrebi ce poti face si cum te pot ajuta pe viitor. E doar o oportunitate sa devii mai bun.
- Apreciaza mai mult. Multumeste pentru lucrul bine facut si pentru efortul depus.
- Fara vaicareala. Nimeni nu ii agreaza pe cei care subliniaza problemele si nu ofera solutii.
- Sanatos si odihnit. Nu ai cum sa ai o atitudine pozitiva cand esti obosit si tracasat. Somn, hrana sanatoasa, miscare si hidratare. Daca te gandesti ca nu ai timp de toate astea, fa un calcul invers: de indata ce esti odihnit ai mai multa energie si un randament crescut.
- Celebreaza victoriile. Nu te focusa pe ce nu merge, pe ce nu iti place. Este o tendinta deseori intalnita si puternic demotivanta. Daca faci parte dintr-o echipa, iesiti sa sarbatoriti un proiect dus la capat. Daca esti in postura de leader, incepe intalnirile cu aspecte pozitive ale activitatii si recunoaste oficial reusitele.
- Zambeste. Daca te simti bine, zambesti. Dar merge si invers- zambeste si te vei simti mai bine. La fel si cei din jurul tau.
- Foloseste punctele tari ale oamenilor. Sarcinile se pot acorda nu doar dupa calificari, ci si dupa abilitati. Imparte diverse atributii dupa punctele tari, fie ele abilitati verbale, numerice sau de orice alt tip. Asta creste eficienta si motiveaza.
- Politica celor doi castigatori. In orice acord sau negociere la locul de munca trebuie sa existe doi castigatori. Necesita timp, dar este posibil.
- Ai incredere in altii. Daca un om este angajat sa faca o treaba, atunci lasa-l sa o faca. Explica foarte clar ce e de facut si la ce te astepti si retrage-te. Cand onorezi un om cu increderea lui, va vrea sa nu te dezamageasca. Iar daca ai intalnit si tipologia care profita de increderea ta, aceasta este doar exceptia care intareste regula.
- Constientizeaza ce iti place si schimba ce nu iti place. Pentru fiecare lucru ce nu iti place la locul de munca pune intrebarea: cum as putea sa elimin sau imbunatatesc acest aspect? Iar acolo unde nu intrezaresti solutia, cauta un aspect pozitiv si focuseaza-te pe el.
Atitudinea pozitiva este eficienta, dar nu suficienta pentru a face fata unui mediu de lucru solicitant. Ne revedem curand sa vorbim despre increderea in sine, ca mix de initiativa, curaj si capacitatea de a se recupera dupa un esec profesional.
[…] pozitiva, despre care am vorbit aici, este eficienta dar nu suficienta pentru a face fata unui mediu de lucru solicitant. E nevoie si […]